Mardi Gras!
Door: Rick
Blijf op de hoogte en volg Rick
28 Februari 2009 | Verenigde Staten, Baton Rouge
Mardi Gras is vergelijkbaar met ons carnaval, mensen verkleden zich (vooral op dinsdag, de laaste dag), hebben lol en zuipen zich het lazarus :). Verder zijn de parades heel erg belangrijk en een waar spektakel op zich. De ‘floats’ worden voortgetrokken door tractors en zijn soms wel 3 wagens lang. De floats zijn afgeladen met mensen met maskers die beads (kettingen) het publiek in gooien. Voor het publiek is het dan zaak om zo veel mogelijk beads te verzamelen, wat natuurlijk extra makkelijk is als je lang bent ;)
Maar goed, genoeg toelichting over Mardi Gras, door naar het daadwerkelijke evenement... Op voorhand was het plan om samen met Crystal en Candice naar New Orleans af te reizen voor Mardi Gras. Helaas werd Candice vlak voor Mardi Gras ziek en moest ze noodgedwongen afhaken. En dus bleven Crystal en ik met zn tweeen over. Samen met Emily, een vriendin van Crystal vertrokken we richting New Orleans, ofwel NOLA zoals ik het vanaf nu zal noemen. Onze timing was niet geheel gunstig want we vertrokken tijdens de spits, bovendien waren er een hoop mensen die van Baton Rouge naar New Orleans vertrokken om ook Mardi Gras te vieren, vanzelfsprekend :). Bovendien kwamen we vlak voor NOLA in een file te staan omdat er voor ons een ongeluk was gebeurd. Dit leverde nog wat grappige momenten op waaronder Crystal die buiten op de interstate ging plassen. Op dat moment werd me ook duidelijk dat Amerikanen niet de meest geduldige mensen ter wereld zijn. Op een gegeven moment moesten we aan de kant voor 3 brandweerwagens die in het midden van de interstate reden omdat ze niet over de vluchtstrook pasten. Een aantal andere auto’s besloten van deze gelegenheid gebruik te maken om in het zog van de brandweerwagens op te rukken. Toen ook dit gestagneerd was stonden de auto’s dus met zn drieen in plaats van met zn tweeen naast elkaar op de interstate. Toen we uiteindelijk dan toch weer aan het rijden gingen passeerden we de oorzaak van al dit oponthoud; een compleet uitgebrande auto tegen de vangrail. Aangekomen in NOLA was het tijd om kennis te maken met mijn gastgezin voor de komende dagen, de ouders van Crystal, ofwel de familie Grammer. Twee superaardige mensen die mij 5 dagen lang verwend hebben :). Het huis was echt belachelijk groot, precies zoals iedereen dat van de tv kent. Het stond er echter vol met verhuisdozen omdat ze pas net weer terug in het huis waren gaan wonen, vanwege herstelwerkzaamheden aan het dak. En dat was uiteraard te wijten aan, jullie raden het al; Katrina.
Die avond heeft Crystal me nog even een tour langs Uptown en Downtown gegeven, dit was echter geen Tour of Destruction dus geen foto’s van vernielde huizen bij dit bericht. Het gebied rond the French Quarter is net als een Europese stad, smalle straatjes, veel bomen en gebouwen dicht op elkaar, heel anders dan in Baton Rouge, wat in feite een grote suburb is. Vervolgens naar bed om de volgende dag mn eerste parade te gaan zien.
De volgende dag lekker uitgeslapen en rond twaalf uur even ergens iets gaan eten. Daarna hadden we afgesproken met Ashleigh, een van de vriendinnen van Crystal uit NOLA. Superaardige meid en een goede tweede Mardi Gras / NOLA gids. Vervolgens drank in gaan slaan voor de parades en pregame voor de parades gedaan. De belangrijkste parade die dag was Endymion. De parades hebben allemaal een naam die verwijst naar de organisatie die ze organiseert. Een soort van carnavalsorganisatie maar dan grootschaliger. De parade duurde in totaal zo’n 4 uur en aan het eind was ik goed behangen met beads. Zoals ik al zei passeren er allerlei floats tijdens de parades en daarnaast lopen er diverse highschools met hun muziekbands en cheerleaders mee. Alles is gericht op puur vermaak en de bands weten de mensen goed op te zwepen.
Na Endymion gingen we naar een feest bij Jake thuis, een van de vrienden van Crystal die ik al kende van Baton Rouge (hij heeft me ingelicht over de DJ scene, ja die bestaat, in Baton Rouge, yay!). Goed feestje met een hoop zatte mensen en een hoop lol. Hier ben ik ook bekend geworden met het fenomeen Keg-stand. Een Keg is een soort van derderangs biertap die ze op een fust draaien om bier te tappen. Bij een Keg-stand pak je de Keg met je handen vast terwijl twee man je benen omhoog tillen zodat je een handstand op de Keg maakt. Vervolgens wordt het bier in je mond gepompt en is het zaak om zo lang mogelijk te blijven drinken. Na 30 seconden had ik het gehad en werd ik onder applaus weer op de grond gezet, om met een luide boer te besluiten...
Weer goed geslapen die nacht en de volgende dag op naar Bachus, de volgende parade. Kleinschaliger dan Endymion maar veel vetter naar mijn mening. Een hoop bands die er een waar feestje van wisten te maken. Die avond ook voor het eerst naar Bourbon Street geweest, een lange straat vol met vunzige bars. Hier kan Stratumseind nog wat van leren, veel erg dronken mensen en blote borsten gezien die avond.
Maandag zijn we naar Downtown gegaan om de parades te bekijken, op Canal Streett om precies te zijn, een grote straat in de French quarter met veel palmbomen :). Erg druk hier en hier kwam ook het grootste probleem van Mardi Gras aan het licht; er zijn te weinig toiletten en zoals het echte Amerikanen betaamt wordt er goud gevraagd als je ergens naar de WC wilt; wildplassen dus. Waarbij het wel goed oppassen is dat er geen politie in de buurt is want die gaan niet bepaald voorzichtig met hun arrestanten om...
Dinsdag was het dan de echte Mardi Gras (vette dinsdag) dag. In de ochtend dropten Crystal’s ouders ons af in de French quarter, klaar voor een dag vol vertier. Zoals ik al zei is dinsdag de dag waarop iedereen zich echt verkleed en ik heb behoorlijk wat aparte figuren gezien kan ik zeggen. Mensen die halfnaakt of in de meest creatieve outfits rondlopen zijn geen uitzondering. Ook erg apart zijn de groepen gelovigen die kruizen met zich meedragen en met pro-jezus, anti-homo en weet ik veel wat voor verwensingen tegen de ‘zondaars’ in gaan. En dit levert leuke taferelen op kan ik jullie vertellen.
Na verloop van tijd bleef ik met Crystal, Ashleigh en Evan, de vriend van Crystal over. We zijn toen de second line op gaan zoeken. De second line zijn de parades/feesten die de zwarte mensen organiseren, vroeger waren de parades namelijk een strikt blanke aangelegenheid. Dat is nu wel anders, de zwarte gemeenschap organiseert Zulu, een van de grootste parades tijdens Mardi Gras. Desondanks is de second line nog steeds een zeer populair gebeuren waar een hoop mensen op af komen. Wij kwamen uiteindelijk bij een groot feest onder de interstate terecht, met Evan en ik als enige blanke bezoekers :). Het was supervet, met een swingende brass band en het beste feest dat ik die dag mee heb gemaakt. Na afloop moe maar voldaan terug richting de French Quarter gegaan om wat te gaan eten en terug te gaan richting de suburbs van Metairie (de wijk waar Crystal’s ouders wonen).
Volgende dag terug naar Baton Rouge om weer serieus bezig te gaan :p.
Al met al een superweek waarin maar weer eens duidelijk is geworden hoe ontzettend vriendelijk de mensen hier zijn en hoe tegenstrijdig dit land af en toe kan zijn...
Overigens is het weer hier geweldig, vandaag weer lekker 28 graden met een lekker zonnetje! Beter dan in NL geloof ik :p
Foto’s weer te vinden op;
28 Februari 2009 - 08:58
Anouk:
Nou leuk hoor! Ik wist eens dat jij een handstand kon, laat staan dan ook nog bier drinken :P
Sexy dansje op de foto's trouwens en tjaa lucky you.. :P
Ohja de negertjes waren ook superlief, haha.
Nou tot het volgende berichtje :)
Liefs -
28 Februari 2009 - 09:55
Alfred:
He Rick,
Leuk verhaal. Als ik je berichtjes zo lees, komt het met dat stageverslag ook wel goed!
Veel succes en groeten,
Alfred -
28 Februari 2009 - 09:59
Karin:
Leuk verhaal, Rick. Mooie foto's, zo te zien heb je je goed vermaakt. De kettingen staan je goed!
Fijne weken nog.
gr. Karin -
28 Februari 2009 - 12:30
Francien:
Hoi Rick,
Net je verhaal gelezen en foto's bekeken. Volgens mij heb je een toptijd daar. Het zal wel weer tegenvallen als je weer in Nederland bent. (vooral de temperatuur!).
Nog veel plezier daar.
Groetjes van ons. -
28 Februari 2009 - 15:59
JVsound:
haaaj rick, supervet, hoeveel kettingen heb je verzameld? Het gaat wel lekker daar dus :). Hier zijn we allemaal aan het studeren voor de komende tentamenweek, dus even niet zuipen (of een beetje).
peace out,
Vermond -
28 Februari 2009 - 20:08
Knuckles:
Heee Slick!!! :D
Supervet om weer iets van je te horen! Heb je die handstand nog op video staan, zou dat wel eens willen zien ;) Tgaat nu echt goed met LSU, ze staan nu 18e in de rankings!! Vet! :D Volgende maand kan ik ze live zien op internet tijdens March Madness, verheug me erop. Maar voor het zover is... tentamens :(
Dikke knuffel! -
28 Februari 2009 - 21:12
MB:
Rick!
Gave foto's man! Wat ga je doen met 'spring break'? :)
Wij spelen hier ook de hele tijd bierpong... we zijn nu een spel 169 cup aan het opzetten, ja, met 169 cups, keer 2... Gelukkig wel te verdelen over 8 spelers.
haha, later!! -
28 Februari 2009 - 22:38
Marloes:
En dan te bedenken dat ik daar gewoon allemaal bij had kunnen zijn! Zonde!!
Al vrees ik dat ik niet van je gewonnen had met de handstand...en nederlagen zijn natuurlijk nooit fijn.. -
02 Maart 2009 - 17:51
Ruud:
Hoi Rick.
Leuk om weer eens wat van je te "horen".
Ik wist niet dat jij ook zo'n carnavalsbeest bent. Van je vader is dat bekend. Hij is weer eens vet doorgezakt in Huissen. Ik heb hem gezegd dat dat zijn studie niet ten goede komt. Hij heeft daarom de laatste avond maar overgeslagen. Marco is voor hem ingevallen. Haha. Ik begrijp dat je het vreselijk goed naar je zin hebt daar en er ook nog het een en ander opsteekt. Het is goed om te lezen dat je ook geniet en niet alleen met je studie bezig bent.
Sinds vandaag zijn wij "kinderloos". Onze meiden zitten nu allebij voor stage op Curacao. Wij gaan ze daar binnenkort bezoeken. Veel plezier en een leerzame tijd toegewenst.
Ik blijf je volgen op deze site.
Garoet, Mariette en Ruud -
02 Maart 2009 - 18:56
GJ Inc:
Yoo Slick!!
Wat een superdik verhaal, mooi om weer zoveel goed nieuws uit jouw kant te horen! Haha, carnaval klinkt ook zeker goed daar. Ben benieuwd of je ook op Bourbon Street de carnavalswagens in de plaatselijke dommel hebt gegooid. Blote borsten of niet, dan gaat mijn voorkeur toch naar stratum uit ;-)
Ik ga snel je foto's checken baas. Veel plezier en tot skyps!
Kus GJ